tiistai 30. marraskuuta 2010

0-2-luokkien jokipäivä 8.10.2010



Pienet oppilaat viettivät jokipäivää perjantaina 8.10.2010 monin eri tavoin. Aloitimme aamun kaarna/puulaivojen teolla. Oppilaat jaettiin pareihin ja he saivat itse valita minkälaisen veneen he tekevät. Niin syntyi upeita aluksia lehtipurjein.




Kun kaikki veneet olivat valmiina, lähdimme joelle laskemaan alukset vesille. Päästyämme koskelle kaikki parit saivat laskea oman veneensä veteen Minna-opettajan avustuksella. Muutama vene lähti virran mukana eteenpäin kohti Punkalaitumen keskustaa, pari alusta jäi kaislikkoon ja kiviin kiinni. Oppilaiden mielestä hauskinta oli seurata Emmin ja Susannan venettä, joka epätoivoisesti yritti kulkea vastavirtaan kohti Halkivahaa.





Koskisillalta lähdimme kävelemään peltojen halki kohti Meijerinmutkaa, jossa havainnoimme joen kasvillisuutta. Vertailimme myös Koskisillan ja Meijerinmutkan erilaisia joenrantakasveja. Tarkoituksemme oli ottaa ämpäreihin vettä, mutta emme päässeet runsaan kasvillisuuden takia tarpeeksi lähelle rantaa. Yritimme myös löytää rantakaislikosta 3-4-luokkalaisten lähettämiä puuveneitä, mutta emme havainneet niistä kumpaakaan. Ihailimme mutkittelevaa jokea ennen kuin lähdimme kävelemään kohti koulua.





Retken jälkeen eskarit menivät omaan luokkaansa ja 1-2-luokkalaiset omaansa. Luokissa piirsimme ja maalasimme oppilaiden omat näkemykset Punkalaitumenjoesta. Näin syntyi upeat joet kaloineen luokkien seinille.

Päivän aikana oppilaat oppivat työskentelemään eri-ikäisten kavereiden kanssa ja pitämään huolta omasta paristaan. Oppilaiden käsitys Punkalaitumenjoesta laajentui, kun katselimme jokea muualtakin kuin Koskisillalta. Monet tekivät ensimmäistä kertaa kaarnavenettä ja veneen lasku vesille oli monelle hieno kokemus. Muutamat rantakasvit opeteltiin nimeltä.

Myös kalojen lajit ja värit tulivat tutuiksi.

keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Seppo Aallon haastattelu 12.10.

5-6 -luokkien jokipäivä 8.10.2010

Perjantaina 8.10. koko Pohjoisseudun koulu vietti jokipäivää ja oppi uusia taitoja ja tietoja Punkalaitumen jokeen liittyvien teemojen ja tehtävien avulla. Päivää juhlisti Pohjoisen maamiesseuran vierailukäynti, jonka aikana koululle luovutettiin 16 kappaletta joen historiasta kertovia Jokivartta Halkivahasta Oriniemeen -kirjoja . Myös Punkalaitumen sanomien toimittaja oli tekemässä päivän kulusta juttua paikallislehteen.

5.-6 -luokkalaiset tekivät päivän aikana seuraavia asioita:

-Opit ympäristössä oli kaikille oppilaille tehtäviä, joiden tekemiseen tarvittiin uusia, lahjoituksena saatuja, kirjoja. Aiheena oli jokivarren kansakoulut.


- Juulia, Miia ja Valtteri haastattelivat kirjan teossa mukana ollutta Simo Takkua saneelukoneen avulla. (Haastattelunn liittyvät taidot, kuten kysymysten muotoilu, kuuntelu ja kohtaamistaidot, sanelukoneen käyttö ja äänitiedoston siirtäminen palvelimelle.)




- Katariina, Arttu ja Vihtori valmistelivat Seppo Aallon haastattelua, joka tehtäisiin hänen kotonaan seuraavalla viikolla. Jokainen mietti kymmenen hyvää kysymystä, jotka antaisivat tietoja jokivarren elämästä menneiltä vuosikymmeniltä. (Kysymysten miettiminen ja muotoilu, miettiminen, millaista on olla haastateltavana.)

- Joonas ja Leevi tekivät viivadiagarmmin isolle paperille veden korkeuden seurannasta ja pohtivat korkeuden vaihtelun syitä ja seurauksia. (Viivadiagarammin tekeminen ja tarkkailutietojen hyödyntäminen


- Roni ja Mikael tekivät isoon kokoon piirroksen kavaljeeriperspektiivissä luokan jokiakvaariosta ja laskivat sen tilavuuden ja painon. (Kolmiulotteinen piirros, tilavuuden laskeminen, suorakulmainen särmiö, veden painon laskeminen.)


- Juulia ja Katariina editoivat koskiretkipäivän videon Movie Maker -ohjelmalla. (Videon editointi.)



- Sanni ja Tiina-Sisko valitsivat jokiprojektin valokuvista onnistuneimmat, editoivat kuvat ja tekivät niistä valokuvanä'yttelyn koulun ruokalaan. (Kuvien käsittely, tulostaminen ja näyttelyn tekeminen.)

- Niina ja Salla tekivät esitelmän ja tietotaulun särkikaloista. (Esitelmä, tietojen hankinta ja karsinta, esittäminen.)

Seuraavassa oppilaiden kommentteja päivästä:

JOKIPÄIVÄ 8.10.

Koulullamme oli jokipäivä. Meilllä kävi vieraana Simo Takku, joka luovutti koululle Maamiesseuran puolesta Jokikirjoja, ja Punkalaitumen Sanomien toimittaja Anu Helariutta-Koskua. Minä tein Seppo Aallolle kaksikymmentäyksi kysymystä Vihtori Markulan ja Katariina Uotilan kanssa. Kysymyksien tekeminen oli välillä hankalaa, mutta saimme tehtyä ne kuitenkin. Aloitimme Valtterin kanssa myös lisätehtävää. Teemme tehtävän akvaarion hoidosta ja se jäi aika paljon kesken, joten siirsimme työn opittiin ja Valtteri lähetti sen minulle sähköpostilla. Opin paljon asioita joesta ja akvaarion hoidosta. Mutta sitten päivä loppu kesken ja juoduttiin lopettamaan. Päivä oli mukava koska sai tehdä ryhmätötä ja mielenkiintoinen. Projektipäivät ovat senkin takia kivoja, kun ne ovat vähän erilaisia koulupäiviä ja niissä oppii käytännön asioita. Jokea on mielestäni jännittävä tutkia, koska se on niin lähellä meitä ja se virtaa edelleen samassa kohdassa kuin satoja vuosia sitten. (Arttu)


Pidimme jokipäivän perjantaina 8.10. Silloin teimme koulussa koko päivän Punkalaitumenjokeen liittyviä asioita ja projekteja. Minä ja Leevi teimme viivadiagrammin joen veden pinnan korkeudesta 30 päivän ajalta. Huomasimme, että veden pinnan korkeus vaihteli paljon. Mietin, mistä se johtui. Ajattelin, että syynä voisi olla sateiset kelit. Viivadiagrammin tekeminen oli helppoa, mutta se kesti kauan tehdä koska se oli niin suuritöinen. Opin tekemään viivadiagrammin paremmin ja ryhmätyöskentelytaitoja.Jokipäivä oli mielestäni tosi kiva ja vaihtelua normaaliin koulupäivään. Näitä saisi olla enemmänkin. Olisi ollut kuitenkin kiva olla osa päivästä ulkona. Oli mielenkiintoista tutustua muiden oppilaiden projekteihin ja oppia lisää Punkalaitumenjoesta. (Joonas)


Koulussamme oli 8. lokakuuta jokipäivä. Teimme silloin ryhmissä erilaisia jokeen liittyviä tehtäviä. Minun ryhmässäni oli Miia ja Valtteri. Meidän ryhmämme tehtävä oli haastatella Matti Jokelaa, joka on ollut tekemässä kirjaa mikä kertoo Punkalaitumen joesta. Valitettavasti Matti ei ollut päässyt paikalle joten saimme ``vieraaksemme`` Simo Takun joka tiesi paljon asioita kirjasta. Kysyimme Simolta 12 kysymystä, joihin hän asiantuntevasti vastasi, mukana meillä oli sanelukone johon äänitimme haastattelun. Muut ryhmät tekivät mm. esittelyn kaloista, kuvakollaasin ja joesta tehdyt vedenkorkeusarviot. Yksi ryhmä haastattelee vielä Seppo Aaltoa, joka on nähnyt elämää joen varrella jo monia vuosia. Jokiasioissa meni koko koulupäivä ja opin joesta taas uusia mielenkiintoisia asioita.Mielestäni jokipäivä oli mukavaa vaihtelua normaalille koulupäivälle ja oli hauskaa tehdä mielenkiintoisia projekteja. (Juulia)


Koulupäivämme alkoi ryhmä työskentelyllä. Ryhmät oli valkattu edellis päivänä ja niissä me työskentelimme tällä tunnilla. Minun ryhmälleni oli annettu tehtäväksi tehdä 20 kysymystä ja haastatella ensi viikolla Seppo Aaltoa hänen kotonaan. Kysymykset keksimme tunnin aikana ja minun mielestäni niitä oli mukava keksiä.Toisella tunnilla teimme opitissa jokivarren kouluista projektia. Se oli mukava tehtävä minun mielestäni. Sain sen koulussa valmiiksi ja kerkisin vielä tekemään matematiikan tehtäviä. Vierailijaksi saimme Simo Takun joka luovutti koulullemme Jokivartta Oriniemestä Halkivahaan -kirjan. Sitten olikin ruokailun aika. Ruokana oli hernekeittoa. Kaikki olivat iloisella päällä ja ruokakin maistui hyvältä.Ruokailun jälkeen minä,Juulia ja Miia laitoimme videota tietokoneelle mutta se ei toiminut vaikka kokeilimme todella monta kertaa. Toiseksi viimeisellä tunnilla teimme matematiikan tehtäviä jotka kaikki sain tehtyä. Viimeisellä tunnilla oli matematiikan päässälaskukokeet ja sen jälkeen pääsimme kotiin. Minusta päivä oli mielenkiintoinen. Olisin vielä halunnut käydä joella. Olen oppinut joella tapahtuneesta elämästä paljon. (Katariina)


Minä tein kaloista tietoa pahville Sallan kanssa ja esitimme sen. Minä opin kalojen nimiä, sain tietää kuka on kirjoittanut Jokivartta -kirjan ja tietoa kirjasta. Tämä päivä oli erittäin hauska, toivoisin että pitäisimme joskus toiste tällaisen päivän ja että kävelisimme jokea pitkin. Meidän luokasta otettiin kuvia lehteen. Opin myös kaksi hauskaa kalan nimeä jotka olivat mutu ja törö. En ole koskaan kuullut niin hauskaa nimeä. Kun tein Sallan kanssa kaloista tietoa niin en olisi halunnut mennä ulos enkä syömään. Oli kivaa kun ei tarvinnut ottaa kirjoja mukaan niin oli kevyempi reppu, monet eivät ottaneet reppuakaan mukaan. Minulla oli ainakin mukana reppu, muistiinpanovihko ja kuulakärkikynä. (Niina)


Oli jokipäivä ja kaikilla oli tehtävät, minulla ja Tintulla oli tehtävänä nimetä jokikuvat uudelleen ja tehdä kaksi kuvataulua pahvista ja liimata siihen kuvia jokiretkistä. Kirjat luovutti Simo Takku koululle ja oppilaskäyttöön. Juulia, Miia ja Valtteri haastattelivat Simo Takkua. Teimme koko päivän ryhmätöitä ja aloitimme jokipäiväprojektin. Pojat tekivät akvaarion suurennuksen ja toiset vedenkorkeudesta pylväsdiagrammin. Katariinan, Arttu ja Vihtori menevät haastattelemaan Seppo Aaltoa maanantaina. Opin muokkaamaan kuvia tietokoneella ja keksimään niihin sopivia kuvatekstejä. (Sanni)


Minä vaihdoin Sannin kanssa jokiprojekti kuviin nimiä. Sitten tulostimme kuvia ja laitoimme ne värilliselle lakanalle. Kun saimme ne valmiiksi, etsimme niille sopivan paikan ruokalasta. Sitten menimme syömään... Ruokana oli hernekeittoa. Ruoan jälkeen menimme väli-tunnille. Väli-tunnin jälkeen koko koulu tuli luokkaamme.. Luokassamme oli myös toimittaja Punkalaitumen Sanomista. Hän otti kuvia ja kirjoitti muistiin kaikki mitä Opettajat ja Simo Takku puhui. Sen jälkeen kaikki lähtivät omiin luokkiinsa. Sitten teimme Opit -tehtävää. Niissä kysyttiin kaikkea jokivarren kouluista. Kun sai sen valmiiksi, niin teki matikantehtäviä.. Viimeisellä tunnilla meillä oli matikan päässälaskut ja matikan monisteita teimme. Tällaiset projektipäivät ovat minusta ihan mukavia. (Tiina-Sisko)



Jokipäivä oli mukava ja erilainen koulupäivä. Koulupäivä sujui nopeasti ja saimme paljon uutta tietoa Punkalaitumen joesta. Jokipäivänä meidän ryhmän projektina oli haastatella Simo Takkua, joka on ollut mukana Jokivartta Halkivahasta Oriniemeen kirjan kirjoittamisessa. Simo kertoi meille Punkalaitumen joen historiasta ja miten sen ajan ihmiset käyttivät hyödykseen jokea. Jokipäivänä yksi ryhmä teki viivadiagrammin, jossa mitattiin Punkalaitumen joen korkeutta eri ajanjaksoina. Toinen ryhmä suunnitteli haastattelua valmiiksi maanantaita varten, jolloin he tapaavat miehen, joka tuntee Punkalaitumen joen historian. Minä ja Arttu saimme tehtäväksemme suunnitella koulumme akvaarion hoito ja huolto-ohjeita. Tämän kaltaisia projektipäiviä saisi olla enemmän, koska saamme tietoa käsiteltävästä asiasta mukavalla ja mielenkiintoisella tavalla. Tämänkaltainen opetus jää paremmin mieleen, koska saamme osallistua enemmän itse tiedon hankintaan ja asioiden tutkimiseen. (Valtteri)